CroReg

 
 
Prijava Korisnika
Glavni Menu:
Prijava / Login
Provjera Domene
Postanite Korisnik
Izgubili ste lozinku?
 
Dokumenti:
FAQ
Zaštita Domena
Registracija Domena
Zaštita podataka
Naziv Domene
Važni Linkovi
Prijedlozi
Kontakt

 

 

 

 

 

 

Naziv Domene

Nakon što ste odlučili pridružit svijetu WWW (World Wide Web), slijedeći veliki korak koji zaokuplja Vašu pažnju je sigurno odabir pravog naziva domene za Vaše stranice.

Odabir pravog naziva domene zna ponekad predstavljati tešku zadaću za sve nove Internet korisnike. Oni žele naziv domene koji je upečatljiv, te koji će uz to dovoditi mnoge klijente na njihove stranice. Na žalost, mnogo korisnika insistira na pogrešnom nazivu, koji često nije prikladan za njihovo poduzeće, nego čak ostavlja krivi dojam.

Često se zna dogoditi da korisnici nazivaju svoje domene po imenu ljubimca, djetetu ili po nekoj drugoj dragoj osobi. Ali, gledajući globalno, to lako pamtljivo i drago ime može predstavljati veliki problem za potencijalne klijente da nađu Vaše stranice ili čak može privući posjetitelje koje niste očekivali.

Prije samog odabira dobrog naziva domena pokrijmo neke osnovne činjenice:

Što je DOMENA?
U osnovnim crtama rečeno, domena ili naziv domene je naziv Vašeg poduzeća na Internetu. Često domena otkriva Vašu lokaciju i da li su Vaše stranice komercijalne (com - commercial), pripadaju nekoj organizaciji (org - organization) ili su informativnog karaktera (info - information) itd.

Kako domena predstavlja Vaše poduzeće?

Ako imate automehaničarsku radnju, naziv Vaše domene bi mogao biti: www.automehanicar.com

Ako se bavite web dizajnom, moguća domena za Vas bi bila: www.webdizajn.com

Ako popravljate kompjutere npr. www.popravak-kompjutera.com

S upotrebom pravih riječi u nazivu domene, potencijalnim klijentima će biti lakše naći Vaše stranice, iako ne znaju točnu adresu, tzv. URL (Universal Resource Locator). Osim toga kad bi netko od njih tražio na tražilici kao što je Google s riječima iz naziva domene postoji veća šansa da Vas i tako nađu, pod pretpostavkom da koristite prave riječi uz tematiku Vaših stranica.

A što s ekstenzijom domene?

Odabir prave ekstenzije je isto bitan. Iako su sve ekstenzije popularne, češće se izabire com domena jer je najpopularnija. Osim toga neki preglednici stranica automatski dodaju ekstenziju com ako utipkate u polje za adresu samo naziv domene.

Zaključak:
  • Naziv domene mora biti kraći što je moguće. Nije preporučljivo koristiti inicijale i sl. nego cijele riječi.
  • Neka to bude domena koju je lako za zapamtiti. Mora predstavljati Vaše poduzeće, pa tako nije loše kad je naziv domene ustvari naziv Vašeg poduzeća.
  • Neka u nazivu obvezno budu često tražene riječi na tražilicama, npr. Hodalica.com ako prodajete hodalice. Tražilice to veoma cijene ako naziv domene sadrži riječi koje su tematski vezane uz stranice.

Nakon što ste izabrali pravi naziv Vaše domene, morate provjeriti da li je ista slobodna ili zauzeta. Da bi ustanovili dostupnost domene kliknite na Provjera Domene.