CroReg

 
 
Prijava Korisnika
Glavni Menu:
Prijava / Login
Provjera Domene
Postanite Korisnik
Izgubili ste lozinku?
 
Dokumenti:
FAQ
Zaštita Domena
Registracija Domena
Zaštita podataka
Naziv Domene
Važni Linkovi
Prijedlozi
Kontakt

 

 

 

 

 

 

FAQ - Najčešće postavljana pitanja

 1. Što je CroReg?
  CroReg je Online servis za registraciju i obnovu web domena. Svrha ovog servisa je da krajnji korisnik uplati iznos na svoj virtualni račun koji se vodi u CroRega, te istim raspolaže na način da sam registrira i produžuje one domene koje želi.
 2. Kako mogu postati korisnik?
  Kliknite na Postanite Korisnik, te na toj stranici ispunite sve potrebne informacije. Nakon uspješne registracije biti će Vam ispisana poruka "Registracija uspješna" i korisnički podaci potrebni za prijavu u naš servis, te bi s time bio završen proces registracije.
 3. Kako ću se prijaviti u CroReg?
  Nakon što ste uspješno završili proces registracije na stranici Postanite Korisnik i dobili pristupne podatke za prijavu, kliknite na Prijava / Login kako bi se s istim podacima prijavili u naš servis.
 4. Zaboravio(la) sam lozinku za prijavu, kako je mogu saznati?
  Kliknite na Izgubili ste lozinku te ispunite sve potrebne podatke na toj stranici. Nakon što ste upisali točne podatke i uspješne provjere istih, biti će Vam poslan mail s novom lozinkom na e-mail adresu upisanu pod Vaše podatke, te će Vam na stranici biti ispisana poruka "E-mail s lozinkom Vam je poslan na Vašu e-mail adresu".
 5. Kako mogu promijeniti lozinku i svoje osobne podatke?
  Nakon što se uspješno prijavite u korisničkom dijelu CroRega kliknite na Promjena podataka, te tu možete mijenjati lozinku i sve Vaše podatke kao korisnik. Molimo Vas da isti podaci budu uvijek ažurni kako bi Vam sve obavijesti u vezi Vaših domena bile dostupne.
 6. Zaboravio sam i korisničko ime i lozinku za pristup. Možete li mi pomoći?
  Naravno. Pošaljite nam email i podsjetiti ćemo Vas na koji email i korisničko ime je registrirana Vaš korisnički račun.
  Ako nemate pristup tom emailu i ne znate lozinku potrebna je manualna verifikacija i promjena podataka koja košta 15,00 EUR + PDV.
 7. Kako mogu uplatiti na svoj korisnički račun?
  Nakon uspješne prijave na stranici Prijava / Login unutar korisničkog dijela kliknite na "Uplata na račun". Odaberite način plaćanja i upišite iznos koji želite uplatiti, te kliknite na Potvrda. Iznos uplate ne smije biti manji od 5,00 EUR, te je ujedno to cijena s PDV-om za jednu .com.hr domenu. Ukoliko odaberete plaćanje "Uplatnicom/Virmanom" klikom na Potvrda biti će Vam prikazana popunjena uplatnica po kojoj morate izvršiti uplatu, a ukoliko odaberete način plaćanja karticom biti ćete prebačeni na sigurni server za Online plaćanje kreditnim karticama, te će po uspješnoj autorizaciji neto iznos bez PDV-a biti pridodan Vašem korisničkom računu i biti će Vam poslana obavijest na e-mail. Nakon izvršene uplate uplatnicom/virmanom biti ćete isto obaviješteni o uplati e-mailom, te će Vam na račun biti pridodan neto iznos bez PDV-a.
 8. Kako ću saznati koliko je stanje na mom korisničkom računu u CroRega?
  Nakon uspješne prijave na stranici Prijava / Login biti će Vam vidljivo trenutno stanje na Vašem računu. U slučaju da Vam je isto promaklo, unutar korisničkog dijela kliknite na "Popis Transakcija", gdje u svakom trenu možete vidjeti stanje i povijest transakcija Vašeg računa.
 9. Kako mogu vidjeti zadnju uplatu ili naplatu s mog korisničkog računa?
  Unutar korisničkog dijela nakon uspješne prijave kliknite na "Popis Transakcija", gdje u svakom trenu možete vidjeti trenutno stanje i transakcije po Vašem računu.
 10. Uplatio(la) sam danas na račun u CroRega. Da li je samim time registrirana/produžena moja željena domena?
  Uplata na račun u CroRega je ustvari uplata na Vaš virtualni korisnički račun, te s sredstvima položenim na isti raspolažete sami, što znači da sami morate registrirati ili produžiti željenu domenu.
 11. Uplatio(la) sam danas 13,13 EUR, a na moj korisnički račun je uplaćeno samo 10,48 EUR. Zašto?
  13,13 je iznos s PDV-om, te isti sačinjavaju neto od 10,48 + PDV od 2,63 EUR. Vama se na korisnički račun uplaćuje neto iznos bez PDV-a, kako su i određene cijene u samom CroRegu.
 12. Danas sam izvršio uplatu na svoj korisnički račun, ali kad idem registrirati željenu domenu ispiše mi da je ista zauzeta. Kako je to isto moguće ako sam prije nego što sam uplatio(la) novce provjerio(la) željenu domenu i ista je bila slobodna?
  Provjera domene se obavlja WHOIS provjerom koja pokazuje da li je ta domena slobodna ili ne, ali obično se te baze gdje se obavlja provjera ne obnavljaju često, pa tako nisu ponekad dobar indikator o tome da li je domena slobodna ili ne. Dok Vi provjeravate domenu da li je slobodna u isto vrijeme netko može registrirati tu domenu, te Vama neće biti vidljivo da je ista zauzeta, a osobito ako je od provjere do dana uplate prošao 1 ili više dana.
 13. Da li je i u kojem roku moguće podnijeti pritužbu u vezi produženja, kupovine i transfera domene?
  Ukoliko imate bilo koju pritužbu u vezi produženja, kupovine i transfera domene, obratite nam se maksimalno 30 dana nakon izvršene transakcije.
 14. Kako ću registrirati željenu domenu?
  Unutar korisničkog dijela pri uspješnoj prijavi kliknite na Registriraj Domenu, te upišite željeni naziv domene koju želite registrirati i odaberite ekstenziju. Klikom na Provjeri biti će Vam ispisana poruka da li je željena domena slobodna ili ne. Ukoliko je slobodna te imate sredstava na Vašem korisničkom računu kliknite na Registriraj Domenu i provjerite te promijenite potrebne podatke za registraciju domene, pa kliknite na Registracija domene kako bi okončali taj proces. Po uspješnoj registraciji domene biti će Vam ispisana poruka "Uspješna registracija domene!".
 15. Koji su sve znakovi dozvoljeni u nazivu domene?
  U nazivu domene su dozvoljena najmanje 3 znaka, tj. slova engleske abecede od slova a do z, brojevi od 0 do 9, te znak minus '-', s time da se znak '-' ne smije upotrijebiti na početku ili na kraju naziva domene. Kod HR domena moguće je koristiti i dijakritička slova (čćžšđ), te naziv domene može sadržavati 1 ili 2 znaka. Iste domene podliježu posebnim cijenama, više o tome u cjeniku.
 16. Koliko ukupno znakova može sadržavati Internet domena?
  U nazivu Internet domene dozvoljeno je ukupno 65 znakova. HR domene imaju limit od 63 znakova.
 17. Na koliko dugo je moguće registrirati domenu?
  Domene je moguće registrirati na period od minimalno jedne godine do maksimalno 10 godina. HR domene je moguće registrirati na 1, 2 i 5 godina u jednom koraku, za duži period može se produžiti domenu na razliku godina.
 18. Koliko dugo traje proces registracije domena?
  Kad imate sredstava na računu sami proces registracije ne traje duže od 30 sekundi.
 19. Jesam li ja vlasnik domene koju registriram?
  Registracijom domene vi plaćate najam dok je koristite i možete je koristiti dokle god plaćate taj najam, te samim time stječete pravo da pri isteku registracijskog roka istu produžite na novi rok.
 20. Zašto pokazuje moju novu registriranu domenu kao da još nije registrirana kad provjerim s WHOIS provjerom?
  WHOIS provjera pokazuje naziv DNS servera i kontakt informacija za domene u određenom registru. Obično se te baze gdje se vrši provjera ne obnavljaju u isto vrijeme kad je i domena registrirana, tako da nisu ponekad dobar indikator o tome da li je domena slobodna ili ne.
 21. Koliko dugo treba da bi se točno znalo da li je registracija domene bila uspješna ili ne?
  WHOIS baze se obično ne obnavljaju u isto vrijeme kad se promijene neki podaci tj. registrira domena, te treba proći određen vremenski period (otprilike 5 minuta) za ponovnu provjeru domene. U slučaju da ne možete pričekati, možete probati registrirati istu domenu ponovno ili kontaktirajte nas, pa ćemo mi direktno provjeriti da li je Vaša domena uspješno registrirana ili ne.
 22. Koliko dugo treba da domena postane aktivna nakon registracije?
  Otprilike 24 sati je potrebno da se DNS serveri propagiraju, tako da bi Vaša domena bila dostupna svim korisnicima Interneta.
 23. Mogu li sad registrirati domenu koju mislim koristiti tek kasnije?
  Nema nikakvih zapreka da registrirate onoliki broj domena koliko želite, te da ih naknadno koristite. Naime statistike pokazuju da su čak 80-90% domena na Internetu u stanju mirovanja.
 24. Da li je moguće tražiti povrat novca ako pogriješim i registriram krivu domenu?
  Na žalost, u slučaju registracije domene nije moguće tražiti povrat sredstava.
 25. Što će se dogoditi ako pri uplati navedem krivi poziv na broj?
  U slučaju da pri uplati navedete krivi poziv na broj, tj. broj nekog drugog korisnika, novci će na žalost sjesti na račun te osobe. Ukoliko ih ista osoba ne potroši moguće je tražiti da Vam se sporni iznos prebaci na Vaš korisnički račun uz predočenje dokaza uplate. Ukoliko sporni korisnik potroši uplaćeni iznos, ne možete tražiti povrat novca.
 26. Da li se općenito može tražiti povrat novca?
  Nemate pravo na povrat novca uplaćenih na CroReg Servisu, ali ste slobodni raspolagati tim sredstvima u smislu da možete kupiti ili produžiti željenu domenu.
 27. Kako ću produžiti svoju domenu?
  Ukoliko imate već sredstava na računu domenu možete produžiti unutar korisničkog dijela Crorega klikom na Ažuriraj Domene. Nakon što Vam se prikažu sve Vaše registrirane domene, pronađite željenu domenu i označite je, te pri kraju stranice odaberite na koliko godina želite produžiti domenu i kliknite na Produži. Na kraju Vam mora ispisati poruku da je bilo uspješno, te bi time bio završen proces produživanja domene. U slučaju da produživanje domene nije bilo uspješno, molimo Vas da ponovite proces.
 28. Produžio(la) bi domenu na 10 godina, a ne dopušta mi?
  Domena može biti produžena na 10 godina u jednom koraku, jedino ako cjelokupni period trajanja domene nakon produžetka ne prelazi 10 godina. Znači, spornu domenu možete produžiti nakon isteka iste na 10 godina u jednom koraku ili prije isteka u dva koraka, npr. prvo na 9 godina, a poslije na još 1 godinu kad bi po datumu trebala isteći domena, da je niste produžili. HR domene se mogu produžiti na 1, 2 i 5 godina.
 29. Produžio(la)/registrirao(la) bi HR domenu na 3 godine, a ne dopušta mi?
  HR domene se mogu registrirati/produžiti na 1, 2 i 5 godina u jednom koraku. Da bi domena bila registrirana na 3 godine, prvo je npr. registrirajte na 2 godine, a poslije je produžite na još 1 godinu.
 30. Istekla mi je domena, a nisam nikad primio(la) nikakvu obavijest od Vas. Zašto?
  Mi uredno šaljemo na korisničke e-mailove obavijesti o skorom isteku domene 15 dana prije isteka domene, te na sami dan isteka. Osim toga onim korisnicima koji pod poljem telefon imaju upisan broj mobitela na isti način šaljemo i SMS obavijesti. Ukoliko niste primili mail obavijest provjerite da li je upisana e-mail adresa pod Vaše podatke važeća, te ako je ista važeća da Vam se ti mailovi ne nalaze u Junk/Spam folderu, pa zbog toga možda niste primili naše obavijesti.
 31. Što znači kad se domena nalazi u statusu "Redemption Period" ili "Pending Delete"?
  Redemption Period je period od 30 dana za domene .com, .net, .org, .biz i .info, nakon što je domena istekla prije 30 dana i koja nije produžena na novi rok. Te domene se automatski ne brišu, nego se prebace u taj status, kako bi "vlasnici domene" mogli iste produžiti, ali uz znatno veću cijenu. EU domene se odmah nakon isteka prebacuju u status Quarantine/Redemption, u kojem roku se mogu još produžiti uz veću cijenu, status traje 40 dana i onda se domene brišu. Cijena za produžetak domene u redemption periodu iznosi 182,50 EUR (146,00 EUR + PDV). Kontaktirajte nas ukoliko se Vaša domena nalazi u Redemption Periodu i želite je produžiti.

  Nakon što istekne za određene domene 30 dana redemption perioda, postoji period od 5 dana koji se zove "Pending Delete Phase". U tom periodu nitko ne smije produžiti ili nanovo registrirati domenu, jer ista nije još oslobođena.

  Kad prođe Pending Delete period, domena se oslobađa, te se nanovo može registrirati.

  NAPOMENA: Sve vrste domena ne podliježu ovoj proceduri, te neke nemaju dodatni period za produživanje nakon što isteknu. Stoga ne bi bilo loše da produžite domenu prije isteka, kako bi izbjegli dodatne probleme.

 32. Kako ću promijeniti podatke za svoju domenu?
  Nakon uspješne prijave u korisnički dio kliknite na Ažuriraj Domene. Nakon što Vam se prikažu sve Vaše registrirane domene, pronađite željenu domenu i kliknite na naziv iste. Prikazat će Vam se podaci vezani uz tu domenu, te iste tu možete promijeniti. Osim toga tu možete otključati ili zaključati domenu, te saznati Auth Code za istu.
 33. CroReg mi je super! Želim prebaciti svoju domenu s nekog drugog registra na CroReg. Kako to mogu napraviti?
  Podnesite zahtjev za transfer domene unutar korisničkog dijela CroRega klikom na Transfer domene s drugog registra, ali prije toga osigurajte slijedeće uvjete: da je domena koju želite prebaciti aktivna, tj. da nije istekla, da je ista otključana kod sadašnjeg registra ukoliko je zaključana, da Vam je poznat Auth Code za tu domenu, te da na Vašem CroReg korisničkom računu imate pokriće za produžetak domene na još jednu godinu. Nakon što podnesete zahtjev za transfer domene s Vašeg korisničkog računa će biti naplaćen iznos za produženje te domene na jednu godinu i morati ćete pričekati i do 7 dana dok proces transfera bude okončan, naravno uz pretpostavku da su svi uvjeti za transfer domene ispunjeni.
 34. CroReg mi je skroz bez veze i želim prebaciti svoju domenu koju sam registrirao kod CroRega na drugi registar. Kako to mogu napraviti?
  Kako bi prešli kod drugog registra tj. prebacili domenu, sama domena koju želite prebaciti mora biti aktivna, tj. da nije istekla, te Vam je potreban Auth Code od domene i istu morate otključati ukoliko je zaključana. Nakon uspješne prijave u korisnički dio kliknite na Ažuriraj Domene. Nakon što Vam se prikažu sve Vaše registrirane domene, pronađite željenu domenu i kliknite na naziv iste. Pokazat će Vam se podaci vezani uz tu domenu, te linkovi "Zatražite Auth Code" i "Zaključajte/otključajte domenu". Kliknite na "Zatražite Auth Code", te će Vam biti prikazan Auth Code za tu domenu i kliknite "Zaključajte/otključajte domenu" ukoliko je domena zaključana. Nakon toga možete javiti novom registru Auth Code i da je domena otključana, pa će oni pokrenuti proces s kojim će Vaša domena biti prebačena kod njih. Osim toga biti ćete dužni njima platiti jednu godinu za produženje domene kako bi Vašu domenu mogli prebaciti.
 35. Kako ću saznati Auth Code za svoju domenu?
  Nakon što se prijavite u Korisnički dio CroReg-a, kliknite na Ažuriraj domene, te na naziv domene za koju želite saznati Auth Code. Kad Vam se prikažu podaci vezani uz tu domenu, gore pri vrhu se nalazi link "Zatražite Auth Code", te će Vam nakon klika na navedeni link biti prikazan Auth Code.
 36. Kako ću otključati/zaključati svoju domenu?
  Nakon što se prijavite u Korisnički dio CroReg-a, kliknite na Ažuriraj domene, te na naziv domene koju želite otključati/zaključati. Kad Vam se prikažu podaci vezani uz tu domenu, ispod linka "Zatražite Auth Code" se nalazi link "Zaključajte/otključajte domenu", te će Vam nakon klika na navedeni link biti promijenjen status domene u suprotni od trenutnog.
 37. Kako ću promijeniti DNS podatke za moju domenu?
  Nakon što se prijavite u Korisnički dio CroReg-a, kliknite na Ažuriraj domene, te na vrijednost DNS1 za domenu za koju želite mijenjati DNS podatke. Upišite nove DNS1 i DNS2 podatke te kliknite na Promijeni DNS Servere. Nakon uspješne promjene ispisat će Vam se poruka "Uspješna promjena DNS-a za domenu".
 38. Promijenio(la) sam DNS podatke za svoju domenu, ali istu nije moguće otvoriti ili se ne prikazuje željena stranica. Zašto?
  Nakon što promijenite DNS podatke za Vašu domenu mora proći i do 24 sata dok se svi DNS-ovi propagiraju.
 39. Imam više korisničkih računa, svaki sa svojim registriranim domenama. Kako mogu spojiti sve domene pod jednim korisničkim imenom?
  Nakon što se prijavite u Korisnički dio CroReg-a kao korisnik s kojeg želite prenijeti domenu, kliknite na Prijenos Domena, te odaberite domenu koju želite prebaciti na drugog korisnika i upišite točno korisničko ime na koje ćete prebaciti odabranu domenu. Klikom na Prenesi, odabrana domena će biti prebačena na tog korisnika. Ukoliko imate dosta takvih korisnika, za svakog posebno ćete se morati prijaviti te na isti način prebaciti domene.